Feit of fabel ? 5 mythes over houten ramen en deuren

Er zijn veel vooroordelen over houten ramen en deuren: hout zou niet duurzaam zijn, je zou er niets dan onderhoud aan hebben en het zou niet bestand zijn tegen weer en wind. Maar klopt dat allemaal wel? Wij namen 5 mythes over houten schrijnwerk onder de loep en durven ze volledig te ontkrachten.

 

Mythe 1: Bomen kappen voor je ramen is niet milieuvriendelijk

Bomen kappen om er je ramen mee te maken: het klinkt alsof je de natuur alleen maar tot last bent. Toch is het tegendeel waar. Bestaat je schrijnwerk uit hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, dan ben je zeker dat er geen bossen zullen verdwijnen.

Bij duurzaam bosbeheer wordt erover gewaakt dat het bosoppervlak gelijk blijft of zelfs groter wordt, zodat ook toekomstige generaties gebruik kunnen maken van het bos. Hout uit duurzaam beheerde bossen is altijd gecertificeerd. Bij Pouleyn werken we dan ook graag samen met producenten die zo'n certificaat kunnen voorleggen.

 

Mythe 2: Aluminium is duurzamer dan hout

Velen denken dat aluminium een duurzamere keuze is dan hout. Dat aluminium een lange levensduur heeft, zullen we niet ontkennen. Maar weinigen weten dat er voor de productie van aluminium schrijnwerk een pak meer energie nodig is, wat leidt tot een hogere CO2-uitstoot dan bij de productie van houten ramen of deuren. Daarnaast zijn er voor de isolatie van aluminium ramen altijd plastics nodig (polyamide of ABS) om de koudebrug te breken.

Bovendien is geen enkel materiaal zo makkelijk te recycleren als hout. Wordt hout niet gerecycleerd en dus verbrand, dan is hout nog steeds CO2-neutraal: de hoeveelheid CO2 die vrijkomt is nooit meer dan de CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgeslagen.

 

Mythe 3: Hout en slecht weer gaan niet goed samen

Houten ramen en deuren anno 2020 zijn niet wat ze ooit geweest zijn: intussen staan de technieken om hout vocht- en windbestendig te maken veel verder. Veel hangt af van het type hout waaruit je schrijnwerk gemaakt wordt en de expertise van de fabrikant.

Bij het productieproces gebruikt Pouleyn bij voorkeur Afrormosia, Moabi of andere tropische hardhoutsoorten van duurzaamheidsklasse 1. Deze houtsoorten staan niet alleen bekend om hun mooie kleur en structuur, maar ook om de hoge kwaliteit en sterke constructie. Daarnaast maken we het hout waterafstotend met onze eigen hydro-olie, die je ramen en deuren jarenlang beschermt.

 

Mythe 4: Hout heeft vaak een nieuw likje verf nodig

Ook als het over onderhoud gaat, heeft houten schrijnwerk flink wat stappen vooruitgezet. Opnieuw hangt veel af van de houtsoort die je kiest: bepaalde houtsoorten, zoals Afrormosia, zullen van nature mooi vergrijzen. Werd je schrijnwerk bij aankoop behandeld met een beschermende olie? Dan volstaat een lichte nabehandeling na 5 à 10 jaar en een goed onderhoud van de ramen om er nog decennia van te kunnen genieten.

Kies je voor gelakt hout, dan gaat je kleurtje vaak zelfs langer mee dan de poederlak van aluminium ramen: bij gebruik van een hoogwaardige verf geniet je van een betere kleurvastheid. Tegenwoordig wordt doorgaans een watergedragen verf gebruikt, waardoor het hout beter kan ademen en langer mooi blijft. Bovendien is 10 jaar garantie op je lakwerk zeker niet uitzonderlijk.

 

Mythe 5: Houten ramen zijn niet modern

Vroeger ging houten schrijnwerk hand in hand met een klassieke of landelijke bouwstijl. Vandaag zie je houten ramen en deuren ook vaak verschijnen in moderne gebouwen. Met goede reden, want houten ramen brengen meteen de nodige sfeer en warmte in strakke constructies. Denk bijvoorbeeld aan ramen in blokuitvoering met 20 à 40 cm aan massief hout langs de binnen- of buitenzijde: je moderne woning krijgt meteen een unieke toets.

De mogelijkheden voor houten schrijnwerk zijn eindeloos. Droom je van grote, XL ramen? Of heb je een specifieke vorm op het oog? Contacteer ons: samen zoeken we naar een ontwerp dat naadloos bij je woning past.